Novosti
Objavio/la: Tamara Nikolić Đerić, 15.03.2019.

11. ETNOFILm Festival (23. – 27.04.2019.)

Rovinj će i ove godine ugostiti 11. ETNOFILm Festival čija će se glavnina programa izvoditi u prostorijama Zajednice Talijana. 11. ETNOFILm obilježit će traganje za eksperimentalnim metodama i formama bilježenja i prenošenja etnoloških istraživanja i nematerijalne kulturne baštine medijem filma i crteža. Ovogodišnje trajanje festivala i festivalskih događanja nešto je dulje nego prethodne s obzirom na promjene u konceptu festivala koje će doći do izražaja upravo ovim 11. izdanjem. Ove godine naglasak je stavljen na dvije radionice koje će se održavati paralelno.


Prva radionica će se održati od 23. do 27. travnja, u suradnji s regionalnom Ljetnom filmskom školom Centra za vizualnu antropologiju – VAC iz Beograda (Republika Srbija) i kolektivom «Vizantrop», njegovom zagrebačkom i beogradskom podružnicom. Pod mentorstvom Relje Pekića Carića, na radionici će sudjelovati oko 12 polaznika (studenti društveno-humanističkih znanosti, zaposlenici u kulturi, umjetnosti i šire). Primjenjujući i kombinirajući svoja specifična znanja kroz praktični, angažirani i istraživački rad, polaznici će moći izraziti svoje ideje spajajući umjetničku i znanstvenu formu snimanjem kratkih filmova u okviru zadane teme (Rovinj: grad aktivizma). Prvog dana radionice, polaznici će se upoznati s raznolikim metodama snimanja etnografskog filma uz dvije praktične vježbe (vježba senzorne etnografije i vježba interakcije). Sljedeći dani radionice namijenjeni su terenskom radu i montaži kroz koju će polaznike voditi Ivan Dobran. Osim snimljenih materijala za vrijeme trajanja radionice, vježbe montaže kombinirat će se s arhivskim video materijalom Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba. U suradnji s nativnim istraživačima i potencijalnim protagonistima, cilj je razviti zajednički filmski-projekt koji bi se mogao prezentirati u okviru ovogodišnjeg programa.

S obzirom na to da je 2019. godina proglašena godinom autohtonih jezika, upravo će ta tema biti okvir i poveznica za glavninu festivalskih događanja, odnosno festivalskog programa. Na taj način se i ETNOFILm pridružuje brojnim svjetskim događanjima koja su u fokus stavila autohtone, posebno one ugrožene, jezike.

Druga radionica posvećena je etnografskom crtežu. Pod vodstvom Bojana Mucka i Lucije Ostrogović, po prvi put u Hrvatskoj i šire realizirat ćemo radionicu etnografskog crteža. Uz teoretski dio, polaznici će imati zadatak razviti storyboard temeljem etnografskog terenskog istraživanja. Radionica je zamišljena za manji broj sudionika (max. 6 polaznika), a uključivat će terensko istraživanje Rovinja i/ili okolice i mapiranje elemenata svakodnevnice povijesne jezgre i/ili drugih zona grada. Na temelju mapiranja i etnografskih crteža oblikovala bi se mapa ili mali vodič koji bi se producirao unutar festivalskog okvira, a koji bi istovremeno bio zanimljiv lokalnoj zajednici. Radionica uključuje definirane zadatke koji se odnose na percepciju prostora i osobe/a (osoba i prostor, osoba/e i radnja/razgovor/atmosfera, osjetila…), a
završava sa završnim crtežom.

Uz dnevni raspored ispunjen programom radionica, večernji sati namijenjeni su za tematski i sadržajno relevantna predavanja kao i za izložbe koje realizira Etnografski muzej Istre i FARO11 Udruga za razvoj kreativnih industrija.

Izdvajamo predavanje Sabine Mikelić, likovne i multimedijalne umjetnice, koja se bavi umjetničkim istraživanjem u filmu pa tako i istraživanjem odnosa između autora i protagonista. Finale festivala je rezervirano za filmski program koji će svojim tematskim okvirom također biti posvećen autohtonim jezicima. Prikazat će se oko šest filmova koje će ovogodišnji selektori (Tamara Nikolić Đerić i Sandra Urem) izabrati nakon odaziva autora na javno upućen poziv za filmove s jasno definiranim kriterijima. Filmski program planiran je za petak i subotu (26. – 27.04.2019.) dok će zadnji dan festivala, subota (27.04.2019.) biti obogaćen i vrsnim glazbenim programom u formi koncerta zatvaranja 11. ETNOFILm festivala.

Copyright 2017.

Izrada web stranica: Netlex