Novosti
Objavio/la: Tamara Nikolić Đerić, 03.08.2015.

ETNOFILmov ljetni đir

Iako ETNOFILm festival traje tek nekoliko dana godišnje, organizacijski se tim kroz čitavu godinu trudi predstavljati naše autore što većem broju ljudi, stoga veselo donosimo informacije o suradnjama s ostalim hrvatskim festivalima koji pomažu upoznati publiku s dokumentarnom i etnografskom formom vizualnih zapisa te koji su većem broju ljudi omogućili uživati u uradcima naših cijenjenih autora.

1.CIK film festival (Filmski festival civilizacija i kultura) održan je 25. i 26. lipnja 2015. godine u Matuljima. U sklopu programa, prikazani su i filmovi s našeg Festivala. Riječ je o tek pokrenutom projektu za koji se nadamo da će zaživjeti i zajedno s nama pomoći u distribuciji dokumentarnih formi. U sklopu ovogodišnjeg programa CIK-a, predstavljeni su Zubanje u Dubici Ive Kuzmanića i Hrapoćuša i vitalac te Komiški kvarantore Davora Borića.

Antičke filmske večeri – dio službenog programa DORF festivala – održane su ove godine od 3. do 16. srpnja u Vinkovcima. U suradnji s Umjetničkim voditeljem Tonijem Šarićem, u sklopu programa su prikazana i tri filma s ovogodišnjeg ETNOFILma. Čast nam je bila vinkovačkoj publici predstaviti Živu glavu i vinkl Branka Lazića, Cast in India Natashe Raheje i 52 Veroes Fabia Cuhne.

Film 52 Veroes Fabia Cuhne, našeg ovogodišnjeg pobjednika u najbrojnijoj ETNOFILm kategoriji (autora koji nisu profesionalni etnolozi/antropolozi), predstavljen je na sedmom izdanju Supetar Super Film Festivala održanog od 13. do 18. srpnja 2015. godine. Unatoč recesijskom vremenu, ovogodišnje izdanje Festivala bilo je još veće i bolje no ikad, a mi smo ponosni da se u bogatom programu pronašao i film kojeg smo predstavili u travnju u Rovinju.

U gradu u kojem je smješten naš Muzej – Pazinu – nedavno se održavao TradInEtno festival koji je, u svom bogatom programu punom radionica i koncerata, imao i ETNOFILm večeri. Lokalna publika i gosti Festivala uživali su u trodnevnom dijelu programa posvećenog ETNOFILmu, u sklopu kojeg je prikazano pet naših filmova.

Drago nam je da su ETNOFILm i Etnografski muzej Istre ostvarili suradnju i s Etnografskim muzejom Split u čijim će se prostorijama, od 3. do 8. kolovoza, održavati ljEtno kino. U sklopu manifestacije bit će prikazano čak 17 filmova iz naše arhive. Cilj je zajedničkog projekta educirati i približiti etnografski film širem broju ljudi.

Dragi svi, širimo publiku i stvarajmo pozitivno okružje za dokumentarne forme! Hvala svim autorima koji su nesebično dali na korištenje svoje radove u svrhu edukacije, hvala spomenutim festivalima te Etnografskom muzeju u Splitu na suradnji za koju se nadamo da će biti dugog trajanja.

Organizacijski tim ETNOFILm-a i Etnografski muzej Istre

Copyright 2017.

Izrada web stranica: Netlex