Novosti
Objavio/la: Tamara Nikolić Đerić, 15.04.2019.

„Katarza“ – multimedijalna izložba portreta

Lokacija: Galerija Sv.Toma
Otvorenje: 26.04.2019. u 17 sati

Katarza, prevedena s grčkog, označava pročišćenje – primarno duha. Pročišćenje od snažnih emocija, emocija koje nas, neovisno o svom predznaku, preplavljuju. Istoimeni multimedijalni projekt, sastavljen od pedeset i četiri fotografije i odgovarajućih radova raznih formata, bavi se specifičnim aspektom psihoanalize – introspekcijom muškaraca.

Motivaciju za „Katarzu“ pronašao sam u popularnom arhetipu – „muškarci ne plaču“.

Inicijalni koncept temeljen je na potrebi za posvećivanjem vremena i razumijevanjem iskustvenih tragova koji se akumuliraju tokom života, bili oni pozitivni ili negativni. Pedeset i četiri muške osobe, raznih godišta, različitih životnih priča te različitih percepcija sudjelovanja u projektu povezane su tek željom za kratkoročno upuštanje i refleksiju nad jednim proživljenom iskustvom, utkanim u tapiseriju njihova sjećanja. Simbolika kontakta s vlastitim sjećanjem prikazana je u jednostavnoj izvedbenoj gesti. Svaki portret prikazuje muškarca kako sjedi na podu i odlaže svoje cipele. Osoba se prisjeća nekog događaja koji je ostavio emotivno slikoviti utisak i u trenutku potpune preplavljenosti tim sjećanjem odlaže obuću kao simbol sigurnosti. Odlaganje iste simbolički je čin rušenja ograda i prepuštanja emocijama. Upravo taj je trenutak zauvijek uhvaćen škljocajem fotoaparata i vraćen osobi kao zabilješka intimnog stanja. Međutim, introspekcija je tek jedan dio sudjelovanja. Drugi korak se ostvaruje u fazi kada pojedinac, tek marginalno svjestan vremena i prostora, sam sa sobom, oslobađa evocirano sjećanje. Inspiriran i vođen time pojedinac provodi praktičan postupak materijaliziranja misli u nekom mediju, kanalizirajući tako svoj odnos prema sjećanju.

Slobodan izbor tehnike omogućio je stvaranje tekstova, videa, zvuka, slike, kolaža, fotografije, skulpture, glazbe, performansa, itd. Pedeset i četiri muškarca na taj način postaju koautori projekta čiji radovi, oslobođeni ikakvih tehničkih zahtjeva ili autorovog autoriteta, ostaju dokumenti jednog trenutka. Stalna prolaznost vremena, stoga oblikuje ovaj projekt tek kao jedan korak u nizu dugoročnog procesa življenja.

Upravo u opredmećivanju introspekcije sakriven je krajnji cilj ove suradnje – cikličko uspostavljanje odnosa, prema samima sebi, prema autoru koncepta te na kraju posjetiteljima. Jedno sjećanje zamrznuto u formi kreativnog djela u isto je vrijeme osobno i univerzalno te dokumentirano postaje bezvremenski konstrukt. Sirova emocija – utjelovljena u intervenciji pojedinca, percipirana fotografskim objektivom autora koncepta I na kraju opažanjem (i srcem) posjetitelja postaje sredstvo jednog novog, autorefleksivnog i katarzičnog iskustva.
Izložba će bit otvorena i 27.i 28.04. od 18-20 sati.
Izložba katarza organizirana je kao nagrada za finalista trećeg izdanja GRISIAyouth

TONI MIJAČ
Toni Mijač, rođen 1988. godine u Splitu, završio je preddiplomski studij smjer Film i video na Umjetničkoj Akademiji u Splitu i diplomski studij smjer Novi mediji na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dosadašnje radno iskustvo stekao je na različitim umjetničkim I komercijalnim projektima. Sudjelovao je u nizu multimedijalnih radova, filmova, radionica, festivala I happening-a uz šestogodišnje aktivno vodstvo filmskih škola za osnovnoškolce i srednjoškolce na području Splita i Zagreba. Izlagao je u galerijama Klovićevi dvori, Muzej suvremene umjetnosti, NMGO@Praktika, Greta, GMK, Pogon Jedinstvo, Kset, Art-Kino Rijeka i London Metropolitan University. U svom autorskom radu pretežito se bavi impulsima svakodnevice na različitim životnim područjima koje propituje koristeći jezik I izražajna sredstva različitih medija poput filma, videa, teksta, instalacije, fotografije i društvene prakse.

GRISIAyouth
GRISIAyouth je mladi projekt započet 2016.kao suvremeni dodatak izlobi Grisia, tradicionalno održavana u Rovinju od 1967.
Producirana I kurirana od strane udruge za razvoj kreativnih industrija – Faro11, GRISIAyouth okuplja mlade novomedijske umjetnike iz Hrvatske I EU. Kao osnovnu izlagačku platformu GRISIAyouth koristi “sirovu” geografiju otvorenog prostora gdje putem proiciranja radova po zidinama crkve odnosno pročeljima okolnih kuća I zabačenih prolaza te postavljanjem instalacija u okviru netaknutih zelenih površina svjedoči sljubljivanju tehnologije, novomedijske intervencije I prirodnog habitata što u konačnici rezultira novom teksturom iskustva mediteranske urbanosti. Video radovi, performance-I, instalacije, vođeni posjet kroz izložbu I još mnogo toga nudi GRISIAyouth koja se održava drugu nedjelju u kolovozu.

Copyright 2017.

Izrada web stranica: Netlex